Hírek

Mi is pontosan a cobot?

A cobot vagy kollaboratív robot kifejezéssel valószínűleg mára már mindenki találkozott valahol. Ezeket a berendezéseket is ipari környezetben használják, legfőbb megkülönböztető jegyük azonban, hogy nem igényelnek biztonsági kerítést vagy fénysorompót, így közvetlen emberi kollaborációra is alkalmasak. Alkalmazásuk így eltér a hagyományos, az emberi munkaerőtől elkerített ipari robotokétól.

Az együttműködő robotikai alkalmazások új megoldásokkal szolgálnak az emberek számára azáltal, hogy megkönnyítik és támogatják munkájukat.

Pár évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen lett volna az, hogy robotok különféle iparágakban az emberi dolgozók mellett, vagy velük együttműködve, közösen dolgozzanak. Mára ez a szemléletmód teljesen megváltozott, és azt látjuk, hogy a robotikát számos területen alkalmazzák automatizált megoldások létesítésére, és a jövőben szinte minden területen meg fog jelenni, ahol az csak lehetséges. A technológiát már régóta használják, és ezáltal széles körben el is terjedt a gyártóiparban, beleértve az autóipart, a fémipart és az elektronikai ipart is, így ezek a területek valószínűleg a legnagyobb felhasználói ezen megoldásoknak.

Az együttműködő robotok rengeteg olyan feladatban képesek segítséget nyújtani, amiket korábban kizárólag emberi munkaerő tudott csak elvégezni. Ide tartozik például az anyagmozgatás (azaz válogatás, csomagolás, raklapozás), a gépkezelés, az anyageltávolítás (pl.: sorjázás, csiszolás, polírozás, fúrás), és még sok más. A robotikai megoldások lehetővé tehetik a gyártók számára, hogy magas minőséget tartsanak fenn és elkerüljék a költséges termékvisszahívásokat, mindeközben a termelékenység növekedéséhez is hozzájárulnak. Továbbá az alkalmazottak munkahelyi biztonsága is növekszik, mivel a robotok átvállalják azokat a szerepeket, amelyek nem biztonságosak, vagy megoldhatók az emberek szempontjából – és mindezt folyamatos működés mellett tudják nyújtani, ami manapság igencsak értékes tényezőnek számít. A vállalatok versenyelőnyre tehetnek szert a robotok által nyújtott rugalmasságnak köszönhetően. Ezeket az előnyöket már más iparágak – például az élelmiszeripar, a kozmetikai ipar és az egészségügyi szektor – is felismerték.

Oldal megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Legyen naprakész, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolat

Wamatec Hungary Kft.

2040 Budaörs, Gyár utca 2. (BITEP)
Zsigmondy Richárd utca

Cégjegyzékszám: 01-09-420460
Adószám: 13496524-2-41

Telefon:
+36 23 880 757

E-mail:
cobot(at)wamatec(dot)hu

Értékesítés

Rieth Thomas

Szerviz

Káka Róbert